Searching...
21 Ekim 2013

Enerjinin Korunumu Yasası Mı Dediniz?

14:13


Diyelim ki oyuncak bir kamyonunuz var ve sorunlu bir çocukluk geçirdiğiniz için bir balyoz kullanarak kamyonu bir vuruşta paramparça ettiniz. Balyozu kaldırdığınızda, yüzlerce ufak parçaya ayrılmış olsa da, vurmadan öncesiyle aynı kütlede kamyon parçalarınız olur, değil mi? Peki ya şunu söylesek: Balyozu kaldırdınız ve parçaların bazılarının ortadan tamamen yok olduğunu gördünüz...


Bunun doğru olamayacağını düşünüyorsunuz, çünkü okullarınızda kütlenin yaratılamayacağını ve yok edilemeyeceğini öğrenip durdunuz. Örneğin meşhur Terminatör 2 filmindeki başrolde bulunan T-1000 robotu, filmin sonunda lavlara girdiğinde aslında yok olmuyordu, sadece lav onu atomlarına kadar ayrıştırıyordu. Benzer bir şey, bir göktaşı bir karadelik tarafından yutulduğunda da olur. Her ne kadar bir karadeliğin içini görmesek de, kütlenin yok olamayacağını varsayarak göktaşının atomlarına kadar ayrıştığını, dolayısıyla karadeliğin kütlesinin de 1 göktaşı kadar arttığını söyleriz. Şimdiye kadar söylediklerimiz ne kadar da mantıklı geliyor, değil mi? Ancak karadelikleri incelediğimizde, bu mantık silsilesini altüst eden bir durumla karşılaşıyoruz. Karadelikler, yuttukları onca şeyle birlikte buharlaşıp yok oluyorlar ve o kadar kütlenin nereye gittiğine dair hiçbir fikrimiz yok.

Karadelikler zaman zaman "buharlaşabilirler". Elbette burada buharlaşmaktan kastımız, "vardan yok olmak"tır. İçine emdiği diğer tüm kütlelerle birlikte... Bunun arkasındaki bilim son derece karmaşık; ancak fizik çalışmalarının bize söylediğine göre bir karadelik yok olduğunda, arkasında emdiği her şeyin bir kaydını bırakması gerekiyor. Tabii bunu böyle söyleyince birçok soru işareti doğuyor, biliyoruz; ancak indirgeyebileceğimiz en basit anlatım bu. Buna rağmen, bazı bilim insanlarına göre, karadelikler etrafa sadece rastgele oluşan ısı enerjisi saçıyorlar.

Daha basit anlatmak gerekirse: Eğer bir karadelik tarafından emilecek olursanız, varlıktan tamamen yok olabilirsiniz; hem de ardınızda var olduğunuza dair hiçbir kayıt bırakmadan.

Bununla ilgili birçok itirazlar ve farklı görüşler elbette bulunuyor. Ancak düşünülene göre, karadelikler cisimleri atomaltı parçacıklar seviyesine kadar parçalıyorlar. Atomaltı düzeyde ise fizik yasaları, tam olarak bildiğimiz gibi işlemediğinden, vardan yok olmak mümkün olabiliyor. En azından şu anda düşünülen bu. Kısaca, Terminatör 2 filmindeki T-1000'i bir karadeliğe atsalardı ve bir şekilde bu robot zamanda geri giderek kendini kara deliğe atılırken görmek isteseydi, bu teorik olarak mümkün olmazdı; çünkü karadelik içerisinde, daha önceden var olmuş olan cisim, istisnasız her parçasıyla birlikte yok olmaktadır.

Dediğimiz gibi... En azından düşünülen bu.

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Teşekkür: Yücel Güler (Evrim Ağacı Okuru)



0 yorum:

Yorum Gönder