Dünyanın En Yüksek Çözünürlüklü Dijital Kamerası İlk Fotoğrafını Çekti !!
The Dark Energy Survey (Karanlık Enerji Kamerası), şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı galaksi araştırması için başlangıç noktasında.
8 milyar yıl önce, Evrenin biraz daha genç dönemlerinden kalma ışınları (görüntüleri) görüntüleyecek olan kamera, astronomik araştırmalar için gözde coğrafyada, yine Şili'de kuruldu. Bu söz konusu ışınlar, evrenin neden hızlanarak genişlediği sorusuna cevap verebilecek nitelikte.
Araştırmacılardan, bilim insanlarından, teknisyenlerden ve mühendislerden oluşan Uluslararası Karanlık Enerji Araştırması Birliği, 8 yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu kameradan ilk ışığı elde ettiğini bu hafta duyurdu. Güney gökyüzünün ilk fotoğrafları, 12 Eylül'de 570-megapiksel kamera tarafından çekildi.
Karanlık Enerji Kamerası, ABD'deki atom altı deney düzeneği, FermiLab'da (Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı) kuruldu. Aşağı yukarı bir telefon kulübesi boyutundaki bu özel kamera sayesinde astronomlar, evrenin artan hızda genişlemesine sebep olan kuvvet olarak düşündükleri karanlık enerjiye dair birçok bilgi elde edeceklerini düşünüyorlar.
Karanlık Enerji Kamerası'nın özelliklerinden bahsetmek gerekirse, 8 milyar yıllık 100.000'in üzerindeki galaksiyi gözlemleyebilme yeteneğine sahip. Bu özelliği, onu, türünün en güçlü araştırma aracı yapıyor. 62 çift pille çalışan kamera dizisi, kozmik ışınlara karşı görülmemiş bir hassaslığa sahip. Yaklaşık 4 metrelik açıklığa sahip ışık toplama aynası, dünyanın dört bir yanından gelen araştırmacılar, bilim insanları ve mühendisler tarafından tasarlanan teleskoba entegre bir kameradan oluşan deney düzeneği, Güneş Sistemi'nin kaderine de ışık tutacak.
Karanlık Enerji Kamerası'nın tam performansla çalışması, Aralık ayında mümkün olacak. Şili'nin Andes bölgesindeki mükemmele yakın atmosfer şartlarından da yararlanacak olan teleskop, evrene en sağlam bakışımız olmaya aday.
İşte Kameranın Çektiği Bazı Görüntüler ;
Facebook Logosuna Tıkla Sayfamızı Beğen !
0 yorum:
Yorum Gönder