Bu anda evrenin sadece fotonlar, elektronlar, nötrinolar ( sadece zayıf kuvvet ve kütleçekimle etkileşime giren son derece hafif parçacıklardır) ve onların karşı parçacıklarına, ek olarak da bir miktar proton ve nötrona sahip olduğu düşünülüyor.
Evren genişlemeye ve sıcaklık düşmeye devam ettikçe, çarpışmalarda üretilen elektron/karşı elektron çiftleri oranı, imha olma yoluyla yok olanların oranının altına düşecektir. Böylece elektron ve karşı-elektronların çoğu birbirlerini yok edecektir. Ancak nötrino ve karşı-nötrinolar birbirlerini yok edemediler çünkü bunlar kendileriyle ve başka parçacıklarla çok zayıf biçimde etkileşime girerler.
Büyük Patlamadan yaklaşık yüz saniye sonra sıcaklık bir milyar dereceye, diğer bir ifadeyle en sıcak yıldızların içindeki sıcaklığa düştügü tahmin ediliyor. Bu sıcaklıkta protonlar ve nötronlar artık nükleer kuvvetten kaçmaya yetecek enerjiye sahip olamadıklarından, birleşerek döteryum(ağır hidrojen) atomlarının çekirdeklerini üretmeye başladılar. Ardından döteryum çekirdekleri daha fazla proton ve nötronla birleşerek helyum çekirdeklerini ve az miktarda da olsa lityum ve berilyumu üretmeye devam ettiler.
Bu tahminler, bugün ki teknoloji ile yapılan gözlemlemelerle çok iyi örtüşmektedir. Büyük Patlamadan sadece birkaç saat sonra helyum ve diğer elementlerin üretimi sonlanmış oldu. Ardından, sonraki yaklaşık yüz milyar yıl boyunca evren fazla bir şey olmadan genişlemeye devam etti. Sonunda sıcaklık birkaç bin dereceye düştüğünde ve artık elektronlar ve çekirdekler kendi aralarındaki elektromanyetik çekimi alt etmeye yetecek enerjiye sahip olmadıklarında atomları şekillendirecek tarzda birleşmeye başladılar.
Atomlar da, evrende gördüğünüz herşeyin yapıtaşıdır. Kuantum mekaniği bizim geçmişimiz ve geleceğimizdir.
Kaynak : Bilimtrue Özgün Makale Deposu
0 yorum:
Yorum Gönder