Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı (G-TECH), 1 litre benzinle bin kilometre giden araba tasarlandı, Hollanda’daki uluslararası yarışa Türkiye'den katılmaya hak kazanan tek ekip oldu.
G-TECH, yakıt sarfiyatı azaltılmış, performansı ise artırılmış seri hibrit arabalar üzerinde çalışıyor. Makine ve Elektrik-Elektronik mühendislikleri öğrencileri, danışman hocalarıyla birlikte bu alanda önemli bir başarıya imza attı.
Benzinin önce elektriğe, ardından da mekanik enerjiye çevrildiği, yakıt kaybının en aza indirilip yüksek verim elde edilen sistem yurt dışında yankı buldu.
Gedizli genç mucitler, 15-18 Mayıs 2014 arasında Hollanda’da yapılacak Shell Eco-Maraton’a, prototip benzinli arabalar kategorisinde Türkiye'den katılmaya hak kazanan tek ekip oldu. G-TECH üyeleri, montajına başladıkları 'Gediz Gasoline Car 2 (GGC2)' adını taşıyacak otomobilleriyle 26 Avrupa ülkesinden 229 takım arasında Türkiye’yi temsil edecek.
Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, GGC2’nin kategorisinde seri hibrit mimarisini taşıyan tek araba olduğunu açıkladı. Bu yarış alanında, geçen yıl da ülke adına sadece kendilerinin yer aldığını hatırlatan Solmaz, otomotivde geleceğin teknolojisi seri hibrit ve paralel hibrit araba tahrik sistemleri üzerine yoğun çalışmalarının ve bu alandaki TÜBİTAK projelerinin sonucunda başarıya ulaşıldığını anlattı:
"Bu sene benzin motorunun âtıl ısıl enerjisini geri kazandıran ve enerji verimliliği sağlama özelliği bulunan, daha gelişmiş bir araç tasarladık. Aerodinamiği, yürüyen aksamı ve direksiyon sistemiyle üstün özelliklere sahip. Otomotiv sektörünün yakından takip ettiği, önümüzdeki süreçte yaygın kullanımına başlanması planlanan hibrit araçlar teknolojisine katkımızı daha yukarıya taşımak istiyoruz. Bu amaçla tamamen bizim üretimimiz olacak, yeni ve yüksek verimli bir benzinli motor yapıp 1 litre benzinle 5 bin kilometreye varan menzile ulaşmayı hedefliyoruz. Otomotiv teknolojilerine meraklı öğrencilerimizle beraber bunu da başaracağımıza inanıyoruz"
Kaynak : Fizikist
0 yorum:
Yorum Gönder