Bir milyardan fazla yıldızın yerini ve mesafesini tam olarak tespit etmesi beklenen Gaia uydusu, Avrupa projesi olarak uzaya fırlatıldı.
Bu girişim, tarihteki en büyük uzay araştırmalarından biri olarak değerlendiriliyor.
740 milyon euroluk gözlem uydusu bu sabah Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.
Gaia'dan gelecek veriler, Samanyolu galaksisinin yapısı ile ilgili ilk net bilgileri edinmemize yardımcı olacak.
Hassas cihazlarla donatılmış olan uydunun, daha önce görülmeyen binlerce göktaşını ve hatta gezegeni de tespit etmesi bekleniyor.
Gaia'nın, Dünya'dan 1,5 milyon km uzakta olan gözlem istasyonuna bir ayda varması öngörülüyor.
Beş yıl izleyecek
Uydudaki iki teleskopta, astrometre olarak adlandırılan ve uzay cisimlerinin yer ve hareketlerinin haritasının çıkarılması işlemini yürütebilmek için, hassas aygıtlara bağlı bir milyar piksel kameralı dedektörler kullanılıyor.
Hedef aldığı cisimleri beş yıl süreyle izleyecek olan uydu çok büyük bir kesinlikle yer tespitinin yanı sıra parlaklık, ısı, bileşim gibi fiziksel özellikleri de kaydederek bu bilgileri daha sonra cisimlerin yaşını belirlemek amacıyla kullanabilecek.
Gaia 150 milyon yıldızın dünyamıza yaklaşma ya da uzaklaşma hızını ölçecek. Böylece belirlenecek olan göstergeler yoluyla uzay bilimciler Samanyolu'nun ileriye doğru hızlandırılmış gelişimini görüp galaksinin geleceğini, ya da geriye doğru izleyip başlangıçta nasıl oluştuğunu daha iyi anlayabilecek.
Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Gerry Gilmore, Gaia uydusu için "ilk kez Samanyolu içinde gezinip cisimlerin ne olduğunu ve yerlerini tam olarak öğrenmemize izin verecek" dedi.
Fransa'nın Tulus kentinde inşa edilen uydunun yapımında 47 Avrupalı, 3 Kuzey Amerikalı şirket görev aldı.
0 yorum:
Yorum Gönder