Evcil kedilerde barınan bir parazit türü, Arktik'te yaşayan beluga balinalarında tespit edildi. Uzmanlar, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek parazitin denize boşaltılan kedi dışkısından deniz memelilerine bulaştığını düşünüyor.
Kanada'nın açıklarındaki Beaufort Denizi'nde yapılan testlerde, beluga balinalarının bir kısmında toksoplazma paraziti tespit edildi. Bölgedeki belugaların yüzde 10'unda parazit bulaştığı açıklanırken, balinalarla beslenen yerel Inuit halkı etleri pişirmeden yememeleri konusunda uyarıldı.
Gelişim sürecini kedilerin vücudunda tamamlayan toksoplazma paraziti, hamile kadınlara bulaşması halinde körlük ve düşük yapma riski doğurabiliyor.
Kanada'nın British Columbia Üniversitesi'nden Michael Grigg, Arktik bölgesinde ilk kez toksoplazma parazitine rastladıklarını belirtirken, 'küresel ısınma ve evcil kedi sayısındaki artışın bu duruma etki etmiş olabileceğini' söyledi.
American Association for the Advancement of Science (AAAS) örgütüne açıklama yapan Grigg, 'balinalara parazitin nasıl bulaştığını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ve belugalara olan erişimin çok az olması nedeniyle yeterli numune toplayamadıklarını' belirtti. Griig, şu ana kadar gözlemlenen balinalarda enfeksiyon derecesinin yüksek olmadığını da not düştü.
Tek hücreli bir mikrop olan ve sıcak kanlı hayvanları etkileyen toksoplazma paraziti, genelde sağlık sorunlarına neden olmasa da bazı türleri hastalıklara neden olabiliyor. Oldukça dirençli olan parazit, dondurularak, kurutularak veya kaynatılarak öldürülebiliyor. Enfeksiyon riski olan etlerin pişirilmeden yenmemesi gerekiyor.
NtvBilim
22 Şubat 2014
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder