Searching...
6 Mayıs 2014

Asteroid Dünya'yı sıyırıp geçti!

07:30

Dünya, Şubat ve Mart aylarında yaşanan asteroid tehdidinin bir benzerini haftasonunda da yaşadı. Gökbilimciler, bir asteroidin Dünya'ya 300 bin km yaklaştığını açıkladı.



Asteroid tehdidine karşı geliştirilecek teknolojilerin tartışıldığı günümüzde, gök taşları Dünya'yı ziyaret etmeye devam ediyor. Şubat ve Mart aylarında yaşanan gözlemlerin ardından, hafta sonunda da otobüs büyüklüğündeki bir asteroidin Dünya'nın yakınından geçtiği belirtildi.
HL 129 adı verilen asteroid, Cumartesi günü Dünya'ya 300 bin kilometre yaklaştı. Ay'ın yörüngesinden geçen 7.5 metre genişliğindeki gök cismi, Cumartesi günü TSİ 10.13'te Dünya ile arasındaki mesafeyi en aza indirdi.
HL 129, Uluslararası Astronomi Birliği'ne bağlı gökbilimciler tarafından geçtiğimiz Çarşamba günü tespit edildi. NASA'nın Dünya'ya Yakın Nesne Programı gibi tehdit oluşturabilecek asteroidleri tespit etmeyi amaçlayan çalışmalar olsa da, Dünya'ya yaklaşan gök cisimlerinin birçoğu son ana kadar görülemiyor.
'Şans eseri kurtulduk'
NASA emeklisi astronot Ed Lu, Wired dergisine yaptığı açıklamada, 'Dünya'nın 2014 başlarında çok büyük felakete neden olabilecek bir çarpışmadan şans eseri kurtulduğunu' belirtti.
Lu, "Büyük asteroidlerin birçoğu bir ülkeyi veya kıtayı tek başına yok edebilecek potansiyele sahip. Ancak bugüne kadar yapılan gözlemler büyük yerleşim birimlerini yok edebilecek milyonlarca asteroidden sadece 10 bin tanesini keşfetti" ifadesini kullandı.
Lu, şehirleri yok edebilecek asteroidlerin ne zaman tespit edileceği ve Dünya'ya erişeceklerini bilmediklerini, bu yüzden tek çarenin 'kör talih' olduğunu söyledi.
Rusya'nın Çelyabinsk kentinde 15 Şubat 2013 günü meteor patlaması yaşanmasının ardından, Şubat ayında 270 m genişliğindeki Asteorid 2000 EM26 asteroidi Dünya'nın 2.6 milyon km yakınından geçmişti. Mart ayında ise üç asteroid ardı ardına Dünya'yı sıyırmış ve 60 bin kilometreye kadar yaklaşmışlardı.
Kaynak: Al Jazeera

1 yorum: