Searching...
26 Mayıs 2014

Dünya'ya 290 milyon yılda ulaştı

11:11
Rusya'nın Çelyabinsk kentinde 1500 kişinin yaralanmasına neden olan meteorun, 290 milyon yıl önce bir başka asteroid ile çarpıştığı anlaşıldı.



Bilim insanları, 15 Nisan 2013 tarihinde Çelyabinsk üzerinde parçalara ayrılarak patlayan 500 bin TNT gücündeki meteorun, Dünya'ya ulaşmadan milyonlarca yıl önce bir başka gök taşıyla çarpıştığını belirledi. Bulgular, meteorun yere düşen parçaları üzerinde gerçekleştirilen analiz sonucu elde edildi.
Meteorun parçalarında bulunan jadeit adlı maden, Çelyabinsk meteorunun yaklaşık 290 milyon yıl önce saatte 4800 km hızla bir başka asteroitle çarpıştığına işaret etti. Araştırmada yer alan Japonya'nın Tohoku Üniversitesi'nden Shin Ozawa, "Bu çarpışma Çelyabinsk meteorunu bağlı olduğu ana gövdeden koparmış ve Dünya'ya yöneltmiş olabilir" ifadesini kullandı.
Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırma, gökbilimcilere asteroidlerin çarpışmalar sonucu Dünya'nın yörüngesine nasıl girdikleri hakkında yeni bilgiler sunacak.
Yaklaşık 20 metre genişliğindeki Çelyabinsk meteoru, atmosferde 67 bin 600 km hızla ilerlemiş ve birçok parçası eriyip yok olsa da geride kalan parçaları çok güçlü bir patlamayla Çelyabinsk'i sarsmıştı. Ses hızından 60 kat hızlı ilerleyen meteor, yerden 30 km yükseklikte patlamış ve Hiroşima'ya atılan atom bombasının 30 misli bir enerji ortaya çıkmıştı.
Bulgular antik çarpışmayı ortaya çıkardı
Çelyabinsk meteorunun parçaları incelendiğinde, güçlü çarpışmaların sonucunda eriyen ve tekrar katılaşan cama benzer bir yapının içinde saklı olan jadeit tespit edildi. Aşırı basınç ve sıcaklık altında ortaya çıkan jadeitin sunduğu bulguları birleştiren araştırmacılar, Çelyabinsk meteorunun çok eski zamanlarda 150 metre genişliğinde bir asteroidle çarpışmış olduğuna karar verdi.
Meteorun Dünya'ya ilerleyen göktaşlarını anlamak adına çok önemli veriler sunduğunu belirten Ozawa, "Çelyabinsk meteoru Dünya'ya çarpmış bir gök cismi olarak kabul edilebilir. İzlediği rota çok iyi bir şekilde tespit edildi" dedi.
Çelyabinsk'in öncesinde yakın tarihte izini en belirgin şekilde bırakan meteor çarpması, Sibirya'nın Tunguska Nehri bölgesine düşen göktaşı oldu. 2000 kilometrekarelik alanda 80 milyon ağacı deviren meteorun parçaları ilk kez geçtiğimiz yıl toplandı. Parçalar üzerinde yapılan araştırmalar henüz açıklanmadı.

Kaynak: Guardian

0 yorum:

Yorum Gönder