Hoag Nesnesi : Tuhaf Bir Halkalı Gökada
Bu tek bir gökada mı, yoksa iki mi? Bu soru, gökbilimci Art Hoag 1950 yılında şans eseri bu tuhaf gökada dışı nesneye rastladığında gündeme geldi.
Nesnenin dış kısmında parlak mavi yıldızların ağır bastığı bir halka mevcutken, merkeze yakın bir konumda büyük bir ihtimalle çok daha yaşlı olan daha kırmızı renklere sahip yıldızlardan oluşan bir top yer alıyor. Bu ikisinin arasında ise neredeyse tamamen karanlık görünen bir boşluk mevcut.
Hoag Nesnesi'nin nasıl oluştuğu halen bilinmese de, buna benzer başka nesneler de tespit edildi ve topluca bir tür halkalı gökada olarak sınıflandırılıyorlar. Bu nesnelerin oluşum kuramları arasında milyarlarca yıl önce meydana gelmiş olan bir gökada çarpışması ile şimdiye kadar yok olup gitmiş merkezi bir çubuğun kütleçekimsel etkisi de bulunuyor.
Temmuz 2001 tarihinde Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş olan yukarıdaki görüntü, Hoag Nesnesi'nin daha önce görülmemiş detaylarını ortaya çıkarmış durumda ve bu nesneyi daha iyi anlayabilmemize yardımcı olabilir.
Hoag Nesnesi yaklaşık 100.000 ışıkyılı genişlikte olup, Yılan Takımyıldızı yönünde yaklaşık 600 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor. Bu arada, muhtemelen çok daha uzakta yer alan bir başka halkalı gökada da şans eseri aradaki boşluktan (saat bir yönünde) görülebiliyor.
Katkı Sağlayanlar : R. Lucas (Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü / Gökbilim Araştırmaları İçin Üniversiteler Birliği - STScI/AURA), Hubble
Miras Ekibi, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA )
https://www.facebook.com/ozgurcebilmek
0 yorum:
Yorum Gönder