Searching...
27 Nisan 2013

Dawkins, yılın “kamusal entelektüeli”

01:49
İngiliz evrimci biyolog ve yazar Richard Dawkins, Prospect dergisinin düzenlediği oylamada yılın en etkili ve önemli 65 “kamusal entelektüeli” listesinin ilk sırasında yer aldı.
             
                                         www.bilimtrue.blogspot.com
                      
Siyaset, ekonomi ve ekonomik ilişkiler konulu İngiliz yorum dergisi Prospect’in 2005’te 100 kişilik bir entelektüel listesi üzerinden düzenlediği ilk listede de birinci olan Richard Dawkins, bu yıl ABD ve İngiltere’de yerleşik uzmanlardan oluşan bir jürinin seçtiği 65 kişilik listede ilk sırayı alırken dört nobel adayını da geride bıraktı.
Listenin ilk 10’unu oluşturan diğer isimlerden psikologlar Steven Pinker (3) ve Daniel Kahneman (10), ekonomistler Paul Krugman (5) ve Amartya Sen (7) ve filozof Slavoj Žižek (6), Dawkins gibi derginin 2005’teki ilk listesinde de yer alıyordu.
İlk 10’da bilimadamı olarak İngiliz fizikçi Peter Higgs (8) yer alırken diğer sıraları Ortadoğulu eski akademisyen yeni siyasetçiler aldı: Afganistan’da ABD’nin liderliğindeki işgal sonrasında maliye bakanı olarak görev yapan ekonomist Eşref Gani (2), Iraklı eski bakan ve “The Occupation of Iraq and The Crisis of Islamic Civilization”ın yazarı Ali Allavi (4) ve Arap Baharı’nda öne çıkan ve halen Muhammed Mursi’ye muhalif olan Muhammed El Baradey.
Jüri, 2013 dünya düşünürleri listesinde yer alan isimleri “geçtiğimiz 12 ay içindeki etkililikleri” ve “yılın en büyük sorunları bakımından taşıdıkları önemi” göz önüne alarak seçti.
Listede, aralarında yazarlar Arundhati Roy (15) ve Hilary Mantel (33), ekonomist Christine Lagarde (39) ve siyasal bilimci Jessica Tuchman Mathews (63) gibi isimlerin de bulunduğu 15 kadın entelektüel de yer alıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder