Searching...
27 Şubat 2013

Çılgın Proje Çöktü !

06:59
Tablet ihalesi, altyapı ihalesi derken yandaşlara yeni rant alanları yaratan ve büyük teknolojik atılım olarak sunulan Fatih Projesi sınıfta kaldı. 

başarısız olduğu ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan anket ile tescillendi.
                                                         www.facebook.com/AteistTopluluk

www.bilimtrue.blogspot.com

Başbakan Erdoğan’ın 2010 yılında seçim vaadi olarak duyurmasının ardından hayata geçen Fatih Projesi'nin başarısızlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaptığı anketler ile tescillendi. Anket sonuçlarına göre tablet kullanımı başarıyı arttırmazken, öğrencilerin problem çözme, sorgulama becerisine katkısının ise sınırlı olduğu ortaya çıktı.
 
Hükümetin, Başbakanın "çılgın" projelerinden biri olan Fatih projesi kapsamında öğrencilere dağıtılmaya başlanan tablet bilgisayarları ve sınıflara konulan etkileşimli tahtaları teknolojik bir atılım olarak sunmasına karşın, MEB tarafından yapılan anketler projenin başarısızlığını ortaya koydu.
 
Radikal'den Can Güleryüzlü’nün haberine göre, tabletli eğitim “Fatih Projesi”ne ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ‘E-İçerik İhtiyaç Analizleri’nde, projeyi sorgulatan sonuçlar ortaya çıktı.
 
MEB’in 4 bin öğrenci ve 500 öğretmenle yaptığı ankete göre, projeyle hedeflenen öncelikli becerilerden; ‘problem çözme’, ‘dili etkili kullanma’, ‘sorgulama’, ‘yaratıcılık’, ‘eleştirel düşünme’, ‘hayat boyu öğrenme’, ‘bilgi okuryazarlığı’, ‘sosyal sorumluluk’ ve ‘takımla çalışma’ becerilerinde sonuçlar olumsuz. Projenin temel unsurlarından tabletlere yüklenen ders içerikleri hem öğrenci hem de öğretmenler tarafından yetersiz bulunuyor.
 
Geçen eğitim yılının ikinci yarısıyla birlikte 17 ilde başlatılan pilot uygulama kapsamında 52 okulda 9. sınıflara 1496 akıllı tahta yerleştirilmiş ve 12 bin civarında tablet dağıtılmıştı. Akıllı tahta ve tabletlerin gönderilmesine karşın sınıflarda bu teknolojinin hayata geçirilmesini sağlayacak kablolama için aylar sonra ihaleye çıkılmıştı. Resmi törenler için bazı sınıflar hızla düzenlenerek ‘tabletli eğitim’ başlatılmıştı.
Pilot uygulama kapsamındaki okullarda yapılan anketlerde, öğrenci ve öğretmenlerin çoğunluğu tabletli projenin içerik açısından zayıf olduğunu, başarıyı arttırmadığını, problem çözme, sorgulama ve dili etkili kullanma yeteneğine önemli katkı sağlamadığını belirtti.
 
Öte yandan, ‘takım çalışması’, ‘yaratıcılık’, ‘sosyal sorumluluk’, ‘bilgi okuryazarlığı’, ‘hayat boyu öğrenme’ becerileri açısından da hayal kırıklığı yaratan sonuçlar çıkarken, yalnızca ‘teknoloji okuryazarlığı’ becerisi açısından tabletli eğitimin olumlu sonuç verdiği gözlendi.
 
Aslan payı Türk Telekom’a
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ın önceki gün yaptığı açıklamada, şu anda 62 bin 800 adet tablet alımı yapıldığını ve bunların büyük bölümünün lise kademesinde 9. sınıflarına dağıtıldığını ifade etti. Proje kapsamında şu ana kadar alımı yapılan akıllı tahta sayısı ise 85 bin adet.
 
Fatih Projesi, sadece öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarlardan ve akıllı tahtalardan oluşmuyor. Ayrıca tüm okullara internet erişimi için ciddi bir internet ağı altyapısı oluşturulmasını gerektiriyor.
 
Yatırımcıların iştahını kabartan devasa altyapı ihalesini ise geçtiğimiz yıl Türk Telekom kazanmıştı.
Aslan payını Türk Telekom’un aldığı Fatih Projesi’nde akıllı tahta ve tablet ihalesi ise bir başka tartışmalı konu. Hükümetin kömür, makarna dağıttığı gibi tablet bilgisayar ihalesinde de rant dağıtacağına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, "Tablet ihalesi büyük bir yolsuzluğa gebedir" uyarısında bulunmuştu.
 
AKP’nin yeni rantiye kapısı: Fatih Projesi
Projenin tüm ayrıntılarının devlet sırrı gibi saklandığını ve on milyarlarca dolarlık bu projenin Kamu İhale Kanunu dışına çıkarıldığını vurgulayan Aksünger, Fatih Projesi’nin çağdaş, ilerici ve evrensel değerlerden uzak 4+4+4 gerici eğitim modelinin açık öğretimi desteklemek güdüsü altında bir rantiye kapısı olarak dayatılmaya çalışıldığını ifade etmişti.
 
Tablet tercihinin eğitim için tamamen yanlış bir tercih olduğunu kaydeden Aksünger, "Tablet tüm dünyada bir eğlence ve erişim aracı olarak kullanılır ve böyle kabul görmüştür. Planlanan 15 yıl içinde bu cihazlar minimum 5 kez değiştirilmesi gerekecek ve bunun için yine Kamu İhale Kurumu dâhilinde olmayan keyfi alımlar ile birileri zengin edilecek ve bunun için bugünkü değerler ile 15 milyar dolar gibi bir rakam harcanacaktır" şeklinde konuşmuştu.
 
İnternet konusunda Türk Telekom’a yeni bir rantiye kapısı açıldığını vurgulayan Aksünger, Türk Telekom’un tüm öğrencilere internet bağlantısı satılması hesabıyla yaklaşık 15 milyar dolarlık bir gelir elde edeceğini kaydetmişti. Müfredat konusunda da yine aynı hesapların yapıldığını ifade eden Aksünger, yine iktidara yakın bir firma ile tüm yayınların okullara bedava verilip, öğrencilere para ile satılacağına dikkat çekmişti. 

                                                      www.bilimtrue.blogspot.com

0 yorum:

Yorum Gönder