Searching...
1 Temmuz 2013

Fiberde 'ışın' yöntemi

15:07

Veri transferinde ‘optik vorteks’ teknolojisi

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, verilerin ışık demeti üzerinde transfer edilebileceği yeni bir fiber optik teknolojisinin kapısını araladı. Bilim insanları, ‘düz bir çizgi değil ancak sarmal halindeki ışık hüzmesi üzerinde veri aktarımı yaparak, bant genişliğinin önemli ölçüde artırılabileceğini’ belirtti.



bilimtrue
Güncelleme: 01:07 TSİ 01 Temmuz. 2013 Pazartesi
Bilim insanları, ışığın şeklinden yararlanarak ışık demetleri üzerinde büyük miktarda veri taşınabileceğini savunuyor.
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, araştırmacılar hayata geçirmek istedikleri yöntemi ilk kez fiber optikte ortaya koydu.
RedOrbit sitesinin haberine göre, geliştirilen teknoloji akıllı telefon ve yeni internet hizmetleri nedeniyle tüketicilerin talebini karşılamakta zorlanan internet servis sağlayıcıların yardımına koşabilir.

Haberde, ‘çörek şeklindeki lazer ışın hüzmelerine benzeyen optik vorteksler’ kullanan yeni teknoloji, aynı zamanda yörüngesel açısal momentum (OAM) adını taşıyor.
ABD’nin Boston ve Güney California Üniversiteleri araştırmacıları tarafından yapılan deneyde, bir kilometreden uzun optik fiber üzerinde saniyede 1.6 terabit (Tb/s) transfer hızına ulaşıldı. Bu hız, geçtiğimiz yıl aynı araştırmacılar tarafından elde edilen 2,5 Tb/s hızın altında kalsa da, veri merkezlerinde kullanılabilecek etkin bir yöntem haline gelebileceği ifade edildi.
Dahası, araştırmacılar farklı şekillerdeki ışın hüzmelerini rekor kabul edilen 1.1 kilometrelik mesafede ayrı tutmayı başardı.

BÜKÜLEN IŞIK ÜZERİNDE VERİ TRANSFERİ
Bilim insanları, deneylerinde bir kilometreden uzun cam bir kablo kullandı. Kablo, farklı ışık kırılma indeksine sahip çarpraz kesit sayesinde hem düz hem de kıvrık ışınlar göndermeyi başardı.
Scientific American’da verilen bilgiye göre, kabloda giren ve çıkan ışın miktari birbirini dengelerken, karmaşık ışın demetlerinin birbirine girmediği, etkin bir transfer yapıldığı belirtildi. Ayrıca, değişen ışık kırılma indeksi farklı ıınm şekillerinin farklı hızlarda iletilmesine olanak tanıdı.
Sonuç olarak, deneyde saat yönünde ve saatin ters yönünde, 10 farklı ışın demeti şekli birbirlerine karışmadan fiber optik üzerinde iletildi.
Photonics sitesine konuşan Boston Üniversitesi’nden Siddharth Ramachandran, “Yıllar süren deneylerde OAM taşıyan ışınların fiberde düzensiz olduğunu gördük... Ancak en son deneyler OAM taşıyan ışının bilimsel ve teknolojik uygulamaları olabileceğini, fiber optikte veri kapasitesini artırabileceğini gösterdi” dedi.


0 yorum:

Yorum Gönder