Searching...
17 Mayıs 2013

Kepler Uydusu'ndaki arıza ile ilgili Röportaj

09:08


GEZEGEN AVCISI, KEPLER UYDUSU'NDAKİ ARIZA İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİR RÖPORTAJ

Geçtiğimiz gün arızalandığının haberini verdiğimiz, NASA'nın ''Gezegen Avcısı'' lakaplı uydusu, Kepler'in arızasıyla ilgili, Stanford Üniversitesi, Mühendislik Okulu'ndan Havacılık ve Uzay danışman profesörü, Scott Hubbard ile önemli bir röportaj gerçekleştirildi. Kepler'in yapım aşamasında da çalışan Hubbard, NASA'nın uyduyu nasıl geri kazanabileceği konusunda önemli bilgiler verdi. İşte sorunla ilgili birkaç önemli soru ve Hubbard'dan alınan cevaplar. 


Kepler Uzay Teleskopu onarılamazsa bu ne kadar büyük bir kayıp olur?

Kepler Misyonu sayesinde keşfettiğimiz gezegenlerle, gezegenlerin her yerde olduğu gerçeğiyle, evrene dair bakış açımızın değiştiğini düşünüyorum. Eğer Kepler misyona devam edemezse, bu çok üzücü olacaktır. Ancak vergi mükellefleri, paralarının karşılığını aldılar. Kepler şimdiye kadar, üzerinde sıvı halde su bulunduran, yani yaşanabilir bölgelerde bulunan, içinde birçok Dünya büyüklüğünde gezegenin de bulunduğu, 2700'den fazla ötegezegen adayı keşfetti. Kepler, program yöneticilerinin öngördüklerini başardı ve bizlere Güneş dışı gezegenlerin bir envanterini verebildi. Birincil gözlem aşamasını tamamladı ve genişletilmiş bilimsel aşamaya geçti. Önümüzde hala 1,5 yıllık değerli bir data topluluğu var ve bilim insanları, bu bilgilerin analizlerini tamamlayıp, Kepler'den bilgi almaya sonra devam edecekler. 


NASA mühendisleri Kepler'i geri alabilmek için nasıl bir yöntem izleyecekler? 

Uzay aracının kurtarılmasıyla ilgili, haberdar olduğum iki olası yol bulunuyor. Birinci yöntemde, mühendisler tekerlekleri 1 yıl önceden kapatarak geri açmayı deneyebilirler. Söz konusu tekerlekler, metal üzerine metal durumunda çalışıyordu ve dolayısıyla sürtünme, çalışmada parazitlere neden olabiliyordu. Özel bir yağ, eğer zamanında orada olursa, bu sürtünmeyi yok ederek tekerleğin yeniden çalışmasını sağlayabilir ve belki tekerlek çalışır. 

Diğer senaryo ise daha önce hiç denenmedi: iticileri de kullanarak, Güneş'in, Güneş panelleri üzerindeki basıncıyla aracın itilmesini sağlamak ve arızalı olan 3. reaksiyon tekerleği için ek bir kararlılık elde etmek. Daha önce hiç bunun üzerinde çalışmadım; ancak benim izlenimim, uzay aracına çok daha fazla operasyonel komut gönderilmesinin gerekliliği yönünde. 


Bu seçeneklerin hiçbiri işe yaramasa bile, Kepler yine de inanılmaz bir uzay aracı. Dolayısıyla farklı türde deneylere devam edebilir diyebilir miyiz? 

İnsanlar genelde Kepler'in bu tip bir durumda, Dünya yakınındaki nesneleri ya da asteroidleri çalışıp çalışamayacağı konusunda sorular soruyorlar. Kepler, yıldızların parlaklığını ölçmek adına, bir fotometre taşıyor; kamera değil. Dolayısıyla Kepler'in optiği, asteroidleri tespit etmek adına ideal değil; daha çok, yıldızlardan yayılan ışıkları algılama konusuna başarılı. Asteroidler için bir dedektör olarak kullanılabilse de, kullanılamasa da, eğer orada bir kamera olmazsa, ben bu konuda şüpheciyim. Bu konuda Ames Araştırma Merkezi ve Jet İtişi Laboratuvarı'ndaki bilim insanları, alanlarının en iyileri. 


Ötegezegen avcıları için sırada ne var?

Daha önce de söylediğim gibi, önümüzde 1,5 yılda analiz edilebilecek veriler var. Aday gezegenlerin belirlenmesi için bunlar analiz edilecek. Diğer bir deyişle, elimizde henüz yapılmamış, ama garanti altında olan keşiflerin olduğunu söyleyebiliriz. Şu konu açıklığa kavuşturulması açısından önemli: Kepler gibi bir misyon, söz konusu ötegezegenlerin nadir veya yaygın olup olmadığının istatistiksel frekansını oluşturabilmek adına, çok önemli bir araştırmadır. Ana misyonu süresince Kepler, çok başarılı bir süreç geçirmiştir. Yakın gelecekte Dünya dışı yaşam arayışlarına katılacak olan TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite - Transit Ötegezegen Araştırması Uydusu) ve TPF (Dünya dışı Gezegen Kaşifi) gibi misyonlar da Kepler'in yalnız olmadığının/olmayacağının önemli bir göstergesi.

Alıntı :
Emre ORAL
Pozitif İnfotropizma

www.facebook.com/CenterOfScience

0 yorum:

Yorum Gönder