Searching...
2 Haziran 2012

Evreni Tanrı mı Yarattı?

08:24




Geçtiğimiz sene, The Grand Design adlı kitabının yayımlanmasının ardından İngiliz fizikçi Stephen Hawking, "cennet bir masal", "evrenin oluşması için tanrıya ihtiyaç yok" gibi cümleleriyle gazetelerde yer almıştı.

The Grand Design'dan uyarlanan bu belgeselde, kitapta anlatılanlara paralel olarak, tarih boyunca insanın evreni anlama çabası ve algılarımıza meydan okuyan fizik yasalarıyla evrenin nasıl meydana geldiği anlatılıyor.

***

Konuyu pekiştirmek için, şu flash sunumlarına bakmanızı öneririm, oldukça güzel hazırlanmış:


Not: Big Bang herhangi "bir yer"de olmuş bir patlama değildir. Yani Big Bang ya da Büyük Patlama, adının böyle olmasına karşın, konuya aşina olmayan kimilerinin adını ilk duyduğunda hayal ettiği gibi, günümüzdeki galaksileri oluşturan maddeyi dışarı fırlatıp atan, herhangi bir noktada meydana gelmiş bir patlama değildir. Big Bang'ın ilk döneminde evrende (en azından gözlemlenebilir evren bölgesinde) hüküm süren koşullar her yerde aynıydı. Buna karşılık maddi unsurların evrenin genişlemesi olgusuyla birbirlerinden hızla uzaklaştıkları doğrudur. Büyük Patlama terimi de işte bu genişleme hareketinin şiddetine gönderme yapmak üzere tercih edilmiş bir terimdir, özel bir yerdeki patlamayı kastetmemektedir. Big Bang'ın anladığımız anlamda bir merkezi ya da özel bir yönü yoktur.




                                            facebook.com/AteistTopluluk

0 yorum:

Yorum Gönder