Searching...
8 Nisan 2014

Evrenin Başlangıç Koşullarına Farklı Bir bakış açısı

10:52
EVRENIN BAŞLANGIÇ KOŞULLARINA FARKLI BIR BAKIŞ AÇISI
Evrenin başlangıç koşullarını, evrenin ilk anlarında ki durumları açıklayabilir miyiz ? Yasaların dayandığı sabitlerin değerlerini ( parçacık kütleleri, kuvvet şiddetleri vs.) , belli bir matematiksel denklem grubunun neden fiziksel evrenin şu ya da bu yönününü tanımladığını açıklayabilir miyiz ?
Çoklu evren modelleri, bu sorulara bakış açımızı kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. Başlangıç koşulları evrenden evrene değişebilir ve genellikle de değişecektir. Bu yüzden parçacık düzenlemelerinin dayandığı temel bir açıklama yoktur. Böyle bir açıklama istemek yanlış soruyu sormak olur.

Çoklu evren yapısına tek evren anlayışıyla bakmak anlamına gelir. Her evrende farklı Higgs alan değerleri, farklı parçacık kütlerlerine ve kuvvet özelliklerine yol açar.
Bu Çoklu Evrenler bağlamında, evrenin başlangıç koşullarını analiz edecek olursak, ölçtüğümüz parçacık ve kuvvet özelliklerinin açıklamasını istemek yanlış olacaktır.
Kısacası, farklı evrenlerin farklı yasaları olacaktır. Biz kendi evrenimizde belli bir takım yasaları izliyoruz çünkü bu yasalar bizim varoluşumuzla bağlantılı olan yasalardır.
Eğer iddia edildiği gibi 10 üzeri 500 Çoklu Evren var ise her türlü olasılık ve koşullar her evrende farklı olmuş olabilir. Sebepsiz, tesadüfi bir şekilde ...
Kaynak : Saklı gerçeklik ( Brian Greene) Yazan : Inanc Kaya Kızılkaya

0 yorum:

Yorum Gönder